Post

Share this post

16 | InstagramNofilter, έτσι ξύπνησα ρε συ!

Ξημέρωσε η μέρα που δεν θα έχουμε φίλτρα στο Instagram; Ωιμέ! Γιατί το έκανε άραγε αυτό ο Zuckerberg; Να ‘ναι μήπως ενδεικτικό της εποχής, του ότι στρεφόμαστε στην αυθεντικότητα; Και τώρα τι, θα πρέπει να με βλέπω όπως είμαι στην κάμερα;… Πόσο realness αντέχουμε; Αυτά συζητάμε με #nofilter, με special guest την Ελπίδα.


Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, να βάλω φίλτρο ή όχι;

Η κακιά βασίλισσα από τη Χιονάτη όλη μέρα κοιτούσε τον καθρέφτη της (και συνομιλούσε μαζί του…).

Ο κόμης Δράκουλας και το τέρας της Πεντάμορφης δεν άντεχαν τους καθρέφτες, ο ένας γιατί δεν έχει αντανάκλαση, ο άλλος επειδή δεν άντεχε την εικόνα του.

Ο Νάρκισσος είχε τέτοια εμμονή με την εικόνα του που πέθανε επειδή δεν μπορούσε να σταματήσει να κοιτάει το πρόσωπό του στο νερό.

Οι λαϊκοί μύθοι και τα παραμύθια χρησιμοποιούν την αντανάκλασή μας πολλές φορές συμβολικά, ή και όχι, για να αναδείξουν τη σχέση που έχει κάποιος με τον εαυτό του.

Γνωρίζω άτομα που αποφεύγουν να κοιτιούνται στον καθρέφτη επειδή δεν νιώθουν όμορφα. Άτομα που κατάφεραν να νικήσουν τις εσωτερικές τους μάχες και έβαλαν επιτέλους καθρέφτη∙ στο σαλόνι! Γυναίκες που προσπαθούν να αγνοήσουν τους διατροφικούς δαίμονές τους και να αγαπήσουν τον εαυτό τους παρατηρώντας το σώμα τους, συνομιλώντας με τον καθρέφτη, ανεβάζοντας σέλφι. Μητέρες που προσπαθούν να αποδεχτούν τις καινούριες τους καμπύλες, να αγκαλιάσουν το νέο τους σώμα για όσο καιρό μείνει μέχρι να αδυνατίσουν – ή και για πάντα.

Η σχέση μας με τον καθρέφτη είναι, νομίζω, ένας χάρτης αυτογνωσίας. Με άλλα λόγια, αν μας παρατηρήσουμε, αν δούμε πώς αντιδρούμε απέναντι στο είδωλό μας, θα εντοπίσουμε ίσως σκέψεις που κάνουμε ασυνείδητα, ή και όχι, για εμάς τις ίδιες.

Πολλές φορές κοιτάς τον καθρέφτη και θέλεις μαγικά κάτι να εξαφανιστεί, ένα παχάκι, ένα σημάδι, και κάτι άλλο να εμφανιστεί, ένα στητό στήθος, ένα αψεγάδιαστο πρόσωπο, κάτι. Τα φίλτρα στα social μας έδωσαν τη δυνατότητα να κάνουμε αυτά τα μαγικά στην εικόνα μας. Με ένα ραβδί παραμυθένιο, ακόμα και σε κινούμενη εικόνα, στα βίντεο, μπορούμε να καμαρώνουμε το πρόσωπό μας με ροζ μαλλιά και φουσκωτά χείλη, με λεπτή μυτούλα και ροδαλό μαγουλάκι, με ό,τι θεωρούμε εμείς «αψεγάδιαστο», «ιδανικό», «επιθυμητό».

Πριν από λίγες μέρες απαγορεύτηκαν (σχεδόν όλα…) τα φίλτρα ομορφιάς στο Instagram. Ο λόγος είναι, όπως ειπώθηκε, να προστατευθεί η ψυχική υγεία των χρηστών από λανθασμένα πρότυπα ομορφιάς.

Κάποιος θέλει να μας πάρει το μαγικό ραβδί. Κάποιος μας λέει να μην παίζουμε με αυτό, ούτε καν στα social. «Για το καλό μας».

Να ‘ναι άραγε αυτή η στιγμή στην ιστορία που επιτέλους η κακιά βασίλισσα θα σταματήσει να είναι τόσο ανασφαλής; Που το τέρας θα κοιταχτεί στο καθρέφτη και θα πει «Μια χαρά είσαι, πάνε μίλα της»; Μήπως το μαγικό ραβδί για την αποδοχή του εαυτού μας είναι να μας πάρουν το μαγικό ραβδί ομορφιάς στα social;

Όπως κι αν το δούμε, είτε το κίνητρο αυτής της απαγόρευσης είναι παραμύθι, είτε όχι, η αλήθεια είναι πως τη σχέση μας με το καθρεφτάκι μας τη φτιάχνουμε με προσωπικό αγώνα∙ όχι με εξωτερικές παρεμβάσεις και απαγορεύσεις.

Ξημέρωσε η μέρα που δεν θα έχουμε φίλτρα στο Instagram; Ωιμέ! Γιατί το έκανε άραγε αυτό ο Zuckerberg; Να ‘ναι μήπως ενδεικτικό της εποχής, του ότι στρεφόμαστε στην αυθεντικότητα; Και τώρα τι, θα πρέπει να με βλέπω όπως είμαι στην κάμερα;… Πόσο realness αντέχουμε; Αυτά συζητάμε με #nofilter, με special guest την Ελπίδα.

Find us @Instagram
Kathreftaki_mou
Ζωή Ρέστα
Αγάπη Κανταρτζή

Leave a comment

Type and hit enter