Post

Share this post

7 συμβουλές για να ξεχωρίσεις ως influencer

«Τι δήλωσες στο μηχανογραφικό;» «Influencer!»

Με τον ρυθμό και τον τρόπο που αναπτύσσεται ο κόσμος των social media σήμερα, ολοένα και συχνότερα βλέπουμε στον λογαριασμό του instagram μας ανθρώπους που φέρονται να είναι influencer εταιρειών και προϊόντων. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που πετιέται στην οθόνη μας και η διαφήμιση που σου προτείνει να γίνεις εσύ ambassador εταιρείας. Και τότε, έστω και φευγαλέα, διερωτάσαι: βρε, λες; Να γίνω; Μήπως με περιμένει μια καριέρα σε αυτό το πεδίο που αγνοώ τόσον καιρό;

Η αλήθεια είναι ότι, παρόλο που οι celebrity influencer έχουν τα τελευταία χρόνια ηγετικό ρόλο σε αυτό το πεδίο, το κοινό, και ειδικότερα η Gen Z, δεν φαίνεται να εμπιστεύεται ή να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη συγκεκριμένη ομάδα influencer. Ο λόγος είναι ότι αναγνωρίζουν τα ακριβά συμβόλαια που κρύβονται πίσω από την έντονη προσπάθεια των celebrity να μας πείσουν να αγοράσουμε και δεν τους εμπιστεύονται. Με άλλα λόγια, οι νέοι αναζητούν πλέον πιο αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης όταν πρόκειται να ψωνίσουν κάτι. Και σε αυτό το σημείο έρχομαι εγώ για να σου δώσω κάποιες συμβουλές, εάν θέλεις να είσαι ένα βήμα μπροστά ως influencer σε αυτό το πεδίο που πλέον μεταβάλλεται έντονα.

Εδώ βάζω έναν αστερίσκο για να σου πω ότι αρκετές από τις παρακάτω ιδέες βασίζονται στις τακτικές που ακολουθούνται στην Κίνα, όπου το μάρκετινγκ μέσω social media ακολουθεί καινοτόμα μονοπάτια και δείχνει τον δρόμο στη Δύση. Ειδικότερα, εκεί ανθεί ένα νέο είδος influencer που περιλαμβάνει απλούς καθημερινούς καταναλωτές, οι οποίοι έχουν μεν λίγους ακολούθους, αλλά προσφέρουν αναλυτικές κριτικές για προϊόντα που δοκιμάζουν. Φαίνεται, λοιπόν, οι νέοι να εμπιστεύονται περισσότερο αυτό το είδος επιρροής, καθώς θεωρούν ότι είναι πιο ειλικρινές και αντικειμενικό. Παράλληλα οι εταιρείες το έχουν ήδη αντιληφθεί και επενδύουν πλέον σε τέτοιους «μικρούς» influencer, σε συνδυασμό με τους celebrity. Ας δούμε αναλυτικότερα, λοιπόν, 7 ιδέες που θα μπορούσες να υιοθετήσεις από εκεί –και όχι μόνο- και να ξεχωρίσεις ως influencer στην Ελλάδα.

1. Άνοιξε την πόρτα στους ακολούθους σου

Ακόμα κι αν το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι είναι ακόμα μικρό, αυτό που θα σου εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη του σε όσα λες είναι η επικοινωνία. Δεν αναφέρομαι απλά στην επικοινωνία μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων, δηλαδή το να απαντάς στα μηνύματα με ειλικρίνεια, το αυτονόητο δηλαδή, αλλά και σε κάτι παραπάνω από αυτό∙ να μοιράζεσαι στιγμές από τη ζωή σου. Αυτό αφενός σου επιτρέπει και εσένα να νιώσεις ότι έρχεσαι πιο κοντά στους ανθρώπους που απευθύνεσαι και δεν γνωρίζεις προσωπικά, αλλά αφετέρου και σε εκείνους να γνωρίσουν καλύτερα την καθημερινότητά σου, να σε παρατηρήσουν, να αντιληφθούν τον τρόπο που εκφράζεσαι, που αστειεύεσαι, που προβληματίζεσαι, που ζεις γενικά. Έτσι θα λάβετε όλοι μια αίσθηση «φιλίας», στον βαθμό που επιτρέπει φυσικά αυτού του είδους η επικοινωνία.

2. Φτιάξε το δικό σου συγκεκριμένο κοινό βάσει της εμπειρίας σου

Οι τάσεις του social media μάρκετινγκ στην Ανατολή, αλλά πρόσφατα και στις χώρες της Δύσης, δείχνουν ότι ο κόσμος επηρεάζεται ευκολότερα από influencer που δραστηριοποιούνται σε ένα πεδίο για το οποίο διαθέτουν εμπειρία ή τεχνογνωσία. Για παράδειγμα, θα εμπιστευτούμε ευκολότερα την γνώμη ενός μακιγιέρ για ένα προϊόν ομορφιάς από τη γνώμη ενός αθλητή, καθώς ο πρώτος έχει μια ειδική γνώση στον τομέα αυτό και επίσης διακινδυνεύει τη φήμη του ως επαγγελματία εάν προτείνει ένα προϊόν που αποδειχτεί πατάτα.

Σε παρόμοιο πλαίσιο, λοιπόν, βάσισε κι εσύ την influencer κατεύθυνσή σου σε ένα αντικείμενο που γνωρίζεις καλά και για το οποίο θα σε εμπιστεύονται οι ακόλουθοί σου ακριβώς επειδή το κατέχεις. Οποιοσδήποτε κι αν είναι ο τομέας με τον οποίο έχεις ασχοληθεί στο παρελθόν, ομορφιά, κομμωτική, τουρισμός, μαγειρική, μητρότητα, ταξίδια, οτιδήποτε, μπορείς να το προβάλλεις ως ένα πεδίο που γνωρίζεις σε βάθος και πάνω σε αυτό να βασίσεις τη σχέση σου με το κοινό. Αν προβάλλεις, για παράδειγμα, την κομμωτική, θα σε ακολουθήσουν κυρίως άτομα που ενδιαφέρονται για αυτή και που θα περιμένουν από εσένα σχετικές συμβουλές, ιδέες και προτάσεις. Συνεπώς, με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεις επιπλέον εμπιστοσύνη ως influencer λόγω της εμπειρίας σου, αλλά και ένα εξειδικευμένο κοινό, το οποίο ακριβώς επειδή ενδιαφέρεται για όσα θα του πεις, θα είναι πιστό σε βάθος χρόνου. Άρα έχεις σταθερό, βιώσιμο κοινό, με εξειδίκευση, που σε εμπιστεύεται! Κάτι άλλο;

3. Δείξε το πάθος σου

Φυσικά, για να μπορέσεις να εμπνεύσεις το κοινό σου και να το κάνεις να σε πιστέψει και να σε ακολουθήσει σε όσα προτείνεις, δεν αρκούν μόνο οι γνώσεις. Δες το κι από εσένα∙ στο σχολείο δεν σε ενέπνευσε ο καθηγητής που απλά ήξερε πολλά, αλλά εκείνος που είχε και ένα πραγματικό ενδιαφέρον για αυτό που έκανε και που μπορούσε να σε κάνει να το αισθανθείς κι εσύ. Χωρίς πολλά-πολλά, απλά και μόνο επειδή αγαπούσε το αντικείμενό του σε έκανε να το αγαπήσεις, έστω λίγο, κι εσύ. Οπότε, συνδυαστικά με την προηγούμενη συμβουλή, το πάθος σου για τον τομέα που κατέχεις σε βάθος και στον οποίο θα επιλέξεις να είσαι influencer είναι καθοριστικό προκειμένου οι ακόλουθοί σου να σε πιστέψουν, να αναγνωρίσουν τις γνώσεις σου στο αντικείμενο, να λάβουν σοβαρά υπόψη τη γνώμη σου και τελικά να επηρεαστούν από αυτή.

4. Πρόσφερε τις γνώσεις σου (δωρεάν)

Εφόσον έχεις επιλέξει τον τομέα που θα δραστηριοποιηθείς και για τον οποίο έχεις γνήσιο ενδιαφέρον, ξεκίνα να μοιράζεσαι. Άλλωστε, όπως δείχνει και η εμπειρία στην Κίνα, με τους απλούς καταναλωτές που διαμορφώνουν τη γνώμη του κοινού και σταδιακά γίνονται ισχυρότεροι influencer, χρειάζεται αρχικά να επενδύσεις στην ποιότητα του περιεχομένου σου. Τι εννοώ; Ας πούμε ότι θέλεις να κινηθείς στον χώρο της ομορφιάς, μιας και σε αυτόν διαθέτεις κάποια σχετική εμπειρία και, εδώ που τα λέμε, είναι και το πάθος σου! Αγόρασε κάποια προϊόντα που θεωρείς ότι εξυπηρετούν τον σκοπό σου, δοκίμασέ τα και ανέβασε κριτικές. Εκεί θα έχεις την ευκαιρία, από τη μία, να δείξεις έμμεσα τις γνώσεις σου επί του αντικειμένου, από την άλλη, να δώσεις την ευκαιρία στην εκάστοτε εταιρεία να δει τις δεξιότητές σου ως influencer και να σκεφτεί ίσως να συνεργαστεί μαζί σου επαγγελματικά! (Έξτρα tip: ενδεχομένως να έχεις αμεσότερη ανταπόκριση από εταιρείες εάν εστιάσεις σε ελληνικές.)

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι οι σύγχρονες τάσεις της αγοράς δείχνουν πως  οι καταναλωτές μελετούν πιο αναλυτικά τα προϊόντα και αναζητούν πλέον πιο προσωποποιημένο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, όταν προσπαθούν να αποφασίσουν για τις αγορές τους –δεν αρκεί μια απλή, απρόσωπη κριτική ή ένα σχόλιο. Ο σύγχρονος καταναλωτής θέλει επίσης να διαφοροποιηθεί από τους πολλούς, να εντοπίσει κάτι πιο ιδιαίτερο ή εξειδικευμένο. Εδώ μπορείς εσύ, με τις γνώσεις σου και το υλικό που θα μοιράζεσαι, να καλύψεις αυτή την ανάγκη του σύγχρονου καταναλωτή. Επίσης, μπορείς να έχεις διαδραστικότερη επικοινωνία εάν ανεβάζεις την εμπειρία σου την ώρα που δοκιμάζεις τα προϊόντα, π.χ. μέσω ενός live, ή ζητώντας και από τους ακολούθους σου να μοιραστούν μαζί σου την δική τους εμπειρία από τη χρήση του ίδιου προϊόντος. Και, πίστεψέ με, οι εταιρείες σίγουρα θα το δουν αυτό…

5. Πες την αλήθεια

Είναι κατανοητό ότι για να επιτύχεις μια πιθανή συνεργασία ίσως σκεφτείς να πεις μόνο «καλά λόγια» σε μια κριτική σου για το προϊόν μιας εταιρείας. Ωστόσο, εάν δεν πεις την αλήθεια, ή όλη την αλήθεια, θα έχεις αναλάβει μεγάλο ρίσκο. Συγκεκριμένα, οι ακόλουθοί σου που θα σε εμπιστευτούν και θα αγοράσουν και εκείνοι το προϊόν που προωθείς, θα απογοητευτούν όταν διαπιστώσουν ότι δεν είναι τόσο «θαυματουργό» όσο τους έλεγες (για οποιονδήποτε λόγο). Σε αυτή την περίπτωση, όπως είναι φυσικό, θα χάσεις την εμπιστοσύνη του κοινού σου, το οποίο δύσκολα θα σου δώσει δεύτερη ευκαιρία. Από την άλλη, η εταιρεία μπορεί να «κολακευτεί», να δει ότι έχεις κάποια καλά αποτελέσματα σε όρους αγοράς και να ενδιαφερθεί να συνεργαστείτε για ένα χρονικό διάστημα. Ωστόσο, μόλις διαπιστώσει ότι δεν μπορείς να ασκήσεις πια επιρροή στο κοινό σου, επειδή δεν θα σε εμπιστεύεται όπως είπαμε, θα διακόψει, αργά ή γρήγορα, τη συνεργασία. Συνεπώς, αν σε ενδιαφέρει να έχεις διάρκεια στον χρόνο ως influencer πρέπει να λες την αλήθεια. Αυτό θα εκτιμηθεί από κάθε κατεύθυνση.

Ηχηρή απόδειξη αυτού είναι η μεγάλη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα, το Little Red Book, η οποία εστιάζει σε κριτικές προϊόντων και εμφανίζει «ψηλά» στα αποτελέσματα των αναζητήσεων κριτικές που χαρακτηρίζονται από αυθεντικότητα. Με άλλα λόγια, η ποιότητα του περιεχομένου σου δεν κρίνεται μόνο από το πάθος και τις γνώσεις σου, αλλά και από την ουσία, η οποία πρέπει να αντικατοπτρίζει την αλήθεια σου. Σε αντίθετη περίπτωση χάνεται η εμπιστοσύνη και μαζί με αυτή όλη η έννοια και η υπόσταση του influencer.

6. Μίλα με τους ακολούθους σου

Το μαγικό συστατικό όλης της παραπάνω συνταγής, που θα ελκύσει και ακολούθους και εταιρείες, είναι η επικοινωνία με το κοινό, που χαρακτηρίζεται από αμεσότητα και φυσικότητα. Όπως μιλάς με τους φίλους σου δηλαδή! Φυσικά, ειλικρινά, αλλά και με έναν τρόπο πειστικό εάν το προϊόν αξίζει. Αυτή η αμεσότητα οδηγεί σε μια απλότητα, σε ένα πλαίσιο όπου τα ουτοπικά πρότυπα ομορφιάς του Instagram καταρρίπτονται και ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, που έχει δοκιμάσει έναν αριθμό κρεμών ματιών, σου προτείνει την καλύτερη. Την προτείνει, όχι γιατί έχει κάποιο συμφέρον από αυτό, αλλά γιατί όντως αυτό πιστεύει.

Αυτή η αμεσότητα στη επικοινωνία με τον κάθε πιθανό καταναλωτή είναι κάτι που οι μεγάλες εταιρείες δεν έχουν και που θα μπορούσες να την προσφέρεις εσύ. Μάλιστα, αυτή η τάση της διείσδυσης μεγάλων εταιρειών στην αγορά μέσω μικρών influencer, ειδικά εάν απευθύνονται σε στοχευμένο κοινό, είναι μια μέθοδος που ακολουθείται με θετικά αποτελέσματα στην Κίνα και την οποία μιμούνται ήδη στη Δύση. Ζωντανό παράδειγμα η αμερικάνικη εταιρεία καλλυντικών κατά της γήρανσης Elizabeth Arden, η οποία χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα μικρούς και μεγάλους influencer στην Κίνα, ακολουθώντας συνδυαστικά  όλες τις ιδέες που αναφέρονται παραπάνω, κατάφερε να διπλασιάσει τον τζίρο της επιχείρησής της μέσα σε μόλις έναν χρόνο, από το 2018 έως το 2019. Οπότε σε ένα παρόμοιο πλαίσιο στην Ελλάδα, μπορείς να αξιοποιήσεις την άμεση επικοινωνία που έχεις κι εσύ με το κοινό σου∙ άρα επένδυσε σε αυτή.

7. Δημιούργησε την ομάδα σου

Σταδιακά, εφόσον παρατηρείς κάποια πρόοδο στον ρόλο που έχεις αναλάβει ως influencer, μπορείς να έρθεις σε επαφή με άτομα που έχουν λιγότερους ή περισσότερους ακολούθους από εσένα και ταιριάζεις μαζί τους σε αισθητική, νοοτροπία και επαγγελματική προσέγγιση. Με άλλο ένα ή δύο άτομα αρχικά, λοιπόν, μπορείτε να δημιουργήσετε μια ομάδα influencer. Ως ομάδα θα έχετε τη δυνατότητα να αλληλοϋποστηρίζεστε στους ακολούθους σας, ώστε ο ένας να κερδίσει τους ακολούθους του άλλου και να μεγαλώνετε όλοι παράλληλα, αποκτώντας μεγαλύτερο εύρος κοινού. Εκτός αυτού, ως ομάδα μπορείτε να προτείνετε συνεργασία σε εταιρείες που σας ενδιαφέρουν, οι οποίες θα δελεαστούν από τον αριθμό ακολούθων που έχετε αθροιστικά, από τη δυνατότητα να επηρεάζετε ταυτόχρονα ένα εξειδικευμένο αλλά πολύπλευρο κοινό, καθώς επίσης και από την αμεσότητα της επικοινωνίας με τους ακολούθους, τις γνώσεις σας και το ποιοτικό υλικό που προσφέρετε, βάσει όλων των παραπάνω.

Follow your heart

Αν έκανες κοπάνες από τα μαθήματα σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, θα σου πω αυτό που έλεγε η γιαγιά μου –όχι το «μάθε τέχνη κι άστηνε», το άλλο∙ «να κάνεις αυτό που λέει η καρδούλα σου». Αυτή η συμβουλή ταιριάζει σε πολλά πλαίσια, αλλά ειδικότερα στον επαγγελματικό τομέα, εάν κάνεις κάτι που αγαπάς μπορούν να γίνουν θαύματα. Μια γενικότερη συμβουλή, λοιπόν, στην κατακλείδα αυτού του άρθρου είναι να βρεις αυτό το οποίο σου αρέσει να μελετάς, να ψάχνεις και να αναλύεις για να έχεις και τα αποτελέσματα που επιθυμείς. Έτσι θα καταφέρεις, ως influencer, να ασκήσεις την επιρροή που θες και να αποκτήσεις το εξειδικευμένο κοινό σου, που θα σε εμπιστεύεται και θα σε ακολουθεί απολύτως συνειδητά. Άλλωστε, θυμήσου, το κοινό είσαι εσύ, είμαι εγώ, είμαστε όλος ο κόσμος που γνωρίζεις εκτός ίντερνετ, που έχουμε την αντίληψη και καταλαβαίνουμε –συνήθως- πότε αυτός που μας προωθεί κάτι είναι αυθεντικός και πότε όχι.

beautymagic.gr | 09/2021

Leave a comment

Type and hit enter